Екоінспекція перевірить Іванівський заказник - коли його вже прорубали…

В кінці минулого тижня український Інтернет облетіла звістка, що на Тернопільщині знищується заказник "Іванівський".

Ботанічний заказник місцевого значення "Іванівський" був створений рішенням виконкому Тернопільської обласної ради від 22.07.77 № 360 поблизу села Підгородне Тернопільського району – в 33 та 34 кварталах Тернопільського лісництва. Об’єкти його охорони - дубово-грабовий ліс, в якому багато які дерева - вікові, та в якому зростають рослини, занесені до Червоної книги України - любка дволиста та лілія лісова.

Загроза для цього природного резервату прийшла від його найближчого сусіда - навчально-спортивної бази з біатлону обласного фізкультурно-спортивного товариства "Колос". Характерно, що в 2006 році вона отримала статус бази олімпійської підготовки.
Почалося все з того, що зі створеної ще у 1985 році лижеролерної траси товариства в жовтні 2012 р. було виділено в приватну власність 15 ділянок по 0,1 га кожний. Це обурило спортсменів, у відповідь на що було прийнято рішення спорудити нову трасу – причому, у відповідності із сучасними стандартами. Ось її-то і вирішили провести через заказник! А оскільки біатлон поєднує лижні перегони зі стрільбою, то для такої траси в лісі дерева треба вирубати, а пні викорчувати.
Вирубка заказника обурила вже місцевих мешканців. Але на всі їх листи влада відписувалося, що "все відбувається в межах закону". Тим часом рубка розгорнулася в повному масштабі.

10 вересня з ходом розчистки траси знайомилися віце-прем`єр України К. Грищенко і голова Тернопільської обласної держадміністрації В. Хоптян. Під час цього візиту підтвердився той факт, що сучасним стандартам нова траса не відповідає – до найближчих будівель від неї близько 500 м, а повинно бути не менш 2 км – тому й міжнародного статусу їй не отримати. Обговорювати знищення заказника із місцевими мешканцями віце-прем’єр не став.
Однак після цього візиту обласна екоінспекція повідомила мешканцям, що за вказівкою із Кабміну в п’ятницю вона в "Іванівському" перевірить додержання природоохоронного законодавства – хоча до того повідомляла їм, що з цією рубкою "все нормально".

А біатлоністи на своєму сайті повідомляють, що рубку лісники вже завершили – лишилося тільки пні викорчувати…


*
____________________

КОНТАКТ:
Сергій Шапаренко, ЕкГ "Печеніги": тел. (066) 387-46-81, [email protected]

Підготовлено ЕкГ "Печеніги", членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.







v:5896

Теги

Вхід

__________track masteringtrack mastering

_______Яндекс.Метрика