Подробиці незаконного затримання співробітників Дворічанського національного парку

Шановні друзі та колеги, дякуємо вам за підтримку в складній ситуації! Як і обіцяли, приводимо повний опис подій, що привели нас спочатку до відділення міліції, а потім до свободи. Хотілось зауважити, що ситуація буде мати розвиток, наразі ми звернулись до прокуратури та люстраційного комітету с вимогою провести розслідування та надати оцінку діям ДП «Бірюк» та куп’янської міліції - про результати обов’язково повідомимо.
З повагою,
директор Національного природного парку «Дворічанський» Максим Височин.
*

27 лютого 2015 р. директор НПП «Дворічанський» М. Височин, його заступник А. Тупіков, молодший науковий співробітник О. Новіков та водій С. Гришанов здійснювали на території національного парку екскурсійний виїзд з науково-дослідними цілями. Окрім цього, оскільки останнім часом з боку суміжного з парком мисливського господарства ДП «Бірюк» почастішали випадки браконьєрства, ми намагаємося зараз використовувати кожну можливість для контролю території. Так було і цього разу.

Близько 20.00 були виявлені сліди заїзду автотранспорту до північно-західної частини лісу Заливний. Вирішили подивитись, куди вони ведуть. Нічний ліс навесні - не саме приємне місце для поїздок, тому по сліду пішли пішки. В результаті з’ясувалося, що сліди вели до місця, де відновлювали зіпсовану на минулому тижні вишку ДП «Бірюк» (до речі, «бірюки» в цьому звинувачують парк). Після цього, директор повернувся до автомобіля, а А. Тупіков та О. Новиков продовжили нічну екскурсію лісовим масивом.

Приблизно о 20.30 позаду парківської автівки з’явився автомобіль УАЗ 903-10 ХА з наклейкою «Охорона ДП «Бірюк». Просто простоявши декілька хвилин, «бірюки» зрушили з місця та зникли у напрямку с. Кам’янка. Як вже говорилось, з боку ДП «Бірюк» мали місце випадки браконьєрства на території Парку, тому ми вирішили прослідкувати – чи не поїдуть вони до заповідної території. Проводивши автомобіль ДП «Бірюк» до межі Парку, та переконавшись, що ті поїхали далі (ближче до с. Кам’янка розташовується ще одна вежа, у 30 м від території Парку), вирішили дочекатись пішу частину групи на дорозі.
Далі почалося щось неймовірне. Стрімко під’їхали два автомобілі з працівниками ДП «Бірюк» (УАЗ та джип Toyota Land Cruiser) та з обох сторін заблокували виїзд нашого авто. Використовуючи чисельну перевагу та психологічний тиск, співробітники мисливського господарства відчинили дверцята зі сторони водія та призвели самовільний обшук транспортного засобу. Незважаючи на те, що директор і водій представилися та показали свої посвідчення, при цьому наголосили на тому, що знаходяться при виконанні службових повноважень, єгер ДП «Бірюк» зателефонував до міліції та заявив, що він затримав нетверезих браконьєрів, та просить прибути наряд. Як вже потім сказав засновник ДП «Бірюк» В. Водяницький, «це було громадське затримання».













Поки наряд рушив до цього місця «затримання», В. Водяницький намагався з’ясувати, чи є у директора шляховий лист на виїзд до території свого Парку. Після питання директора до нього: «Який лист?», - він відповів: «Зараз міліція приїде - розберемося».
Наряд міліції прибув приблизно о 22.00. До того часу А. Тупіков та О. Новіков були повідомлені про ситуацію, та рушили до вказаного місця.
Прибувши до місця, наряд міліції почав огляд місця затримання та опитування присутніх. При цьому, особливо відзначився один з міліціонерів - старший лейтенант. оперуповноважений, Ворона Сергій Володимирович – який, не представившись належним чином, керував усім процесом. З цього моменту у співробітників Парку почала складатись уява, що С. Ворона та В. Водяницький мають дружні стосунки - у подальшому це підтвердилось.
Одразу після приїзду, для визначення «чи не браконьєрів вони затримали» - міліціянти наказали водію відчинити авто для огляду, але після відчинення дверей С. Ворона разом із єгерем ДП «Бірюк» здійснили не огляд автівки, а обшук - бо перевертали усі речі, в тому числі, самовільно брали речі співробітників (рюкзак на задньому сидінні) та оглядали його вміст. Слід зазначити, що до співробітників Парку С. Ворона поводив себе дуже агресивно, підвищував голос, «тикав».

Поки два приїхавших міліціонера опитували водія НПП С. Гришанова та когось з числа «бірюківців», С. Ворона допитувався у директора, що вони робили у лісі вночі і чого вони взагалі сюди приїхали. Як раз у цей момент підійшли заступник директора і м.н.с., та прибув один із інспекторів нацпарку, який проживає у с. Кам’янка – А. Кравченко.
Директор Парку намагався пояснити оперуповноваженому, що і як, але С. Ворону це пояснення не влаштовувало, тому він перейшов до прямих погроз: «Зараз поїдемо до Куп’янська, там, у КПЗ, ТИ, - звертаючись до директора! - по-іншому заговориш».
Все це дійство проходило під акомпанемент майже антидержавних висловлювань В. Водяницького з різних приводів (на нашу думку, «ватні» мітинги втрачають великого оратора) - ось деякі з них.
Щодо Указу Президента про створення парку: «Что такое Украина? Что такое Указ Президента? Где ваши документы на пользование землей?!»
Щодо національного парку взагалі: «Что это вообще за национальный парк, и кто вас финансирует? Для финансирования парка он должен быть не меньше 10 тыс.га – тогда это нацпарк, и его государство имеет право финансировать, а вы вообще не нацпарк. Я читал закон, и знаю, что говорю..!» (в чомусь цей браконьєр, напевне, правий - фінансують нас останнім часом дійсно не дуже :)).
Слід зазначити, що нахабства С. Вороні та В. Водяницькому не займати. Наприклад, у той час, коли у директора НПП брали пояснення з ситуації, вони обговорювали купівлю/продаж якоїсь автівки, з якої В. Водяницький обіцяв С. Вороні допомогти...

Взявши пояснення у «бірюківців», міліціонер наказав співробітникам парку збиратися та вирушати до відділку міліції. Пригрозивши при цьому, якщо ми зробимо «щось не те», чимось незрозумілим.
Близько 23.10-23.20 наряд міліції та співробітники Парку вирушили до відділку, а дві машини «бірюків», разом із близько 10 людьми залишились на місці.

В дорозі до відділку, заспокоївшись, ми з’ясували, що ніхто з нас не бачив навіть посвідчення оперуповноваженого, але робити «щось не те» (наприклад розвернутися і поїхати по своїх справах далі) після наочного перегляду сценки з серіалу 90-х про бандитів та продажних ментів, ми не наважились. Бо де гарантія, що повесні в заметах не знайшли б чотирьох «невідомих осіб».
У відділку опитування продовжилось. Але, напевне, в цей час почали поступати телефонні дзвінки до нього, і наш статус з «затриманих, що повинні в КПЗ заговорити по-іншому» змінився на якийсь незрозумілий. Так, за словами співробітників відділку, ми самі вирішили о 12 години ночі приїхати до відділку, та надати пояснення з невідомих нам обставин.
До речі, сам старший лейтенант, оперуповноважений, Ворона Сергій Володимирович в незаконних допитах (відборах пояснень на міліцейської мові) участі не брав.
Та взагалі близько першої години співробітники відділку поводили себе вже зовсім інакше - ввічливо та привітно.

Ще один цікавий факт стався, коли опитували А. Тупікова - до кабінету зайшов С. Ворона та запропонував домовитися з «бірюками». Натякнув, що питання треба вирішувати якось, а то раптом ми у лісі з ними постріляємося. Нарешті, о пів на другу ночі, все скінчилось, та ми мали змогу вирушити до дому.
Ще раз дякуємо всім. хто нас в цієї ситуації підтримав - як би не ваша підтримка, все могло б скінчитися дуже печально. Звісно, ми зробили висновки з цієї ситуації, усвідомили, що новини про нову некорумповану патріотичну міліцію до нашого Дворічанського району не мають ніякого відношення. Але продовжимо боротися з усіма, хто буде посягати на природу України.
Бо хто крім нас!
З повагою,
колектив Національного природного парку «Дворічанський».

P.S. Нагадаємо, що 12 лютого науково-технічна рада Дворічанського парку не змогла ніяк оцінити випадок браконьєрства працівників ДП «Бірюк» 23 січня і побиття ними начальника служби охорони парку.
Наприкінці засідання у О. Вяткіна вирвався, як з’ясувалося, майже пророцький «крик душі»:

(О. Вяткін стоїть за камерою, в кадрі знаходиться секретар ради А. Атемасов).

P.P.S. У суботу, 28 лютого, служба охорони парку провела черговий рейд з боротьби з браконьєрством. Цього разу все було тихо і спокійно.
С. Шапаренко, ЕкГ «Печеніги».
*
__________________

КОНТАКТИ:
Максим Височін, директор НПП "Дворічанський" : тел. (050) 626-24-41
Андрій Тупіков, заступник директора - головний природознавець НПП "Дворічанський":
тел. (050) 839-04-51, [email protected]

Підготовлено ЕкГ "Печеніги", при використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.

v:7448

02.03.15

Сьогодні директор НПП "Дворічанський" М. Височин особисто віддав прокурору заяву щодо незаконного обмеження в свободі пересування, самоуправства та зловживання владою представниками ДП "Бірюк" і дворічанської міліції.
Після цього в.о. начальника дворічанського відділку попросив директора парку і його заступника А. Тупікова пояснити ситуацію, що склалася - бо покази співробітників парку сильно розходяться з твердженнями оперуповноваженого С. Ворони і "бирюков". З’ясував, що з його підлеглих у співробітників парку претензії тільки до оперуповноваженого С. Ворони, начальник відділку попросив детально написати про його дії.
Після цього головний дворічанський міліціянт пообіцяв, що інцидентів, подібних до того, що був у п’ятницю, більше не буде.

Теги

Вход в систему

__________track masteringtrack mastering

_______Яндекс.Метрика